Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Ekologické poľnohospodárstvo je a zostane čierna ovca voľného trhu.

14.05.2017 | Peter Balašov

Diskusia (29 reakcií)

14.05.2017 | Roman Kanala

Toto je obzvlášť konfúzny text. Nič som nepochopil. Ekologická produkcia môže byť ekologická, lebo dostane subvencie, alebo pretože dostane vyššie subvencie, ako priemyselná chemická produkcia (hydropónia a umelé hnojivá). Ekologická produkcia môže byť ekonomicky kompetitívna, ale trh je menší, lebo je pre náročných. To je čerstvá zelenina, ktorá sa predá v stredu ráno, pričom ešte v noci mala korene v zemi. A ekologická produkcia môže aj do veľkých reťazcov, ak to zákazníci žiadajú.

Takto to je vo Švajčiarsku. Práca je drahá, poľnohospodárstvo musí byť subvencované, aby ho Francúzi nezničili dumpingom. Subvencuje sa ekologická produkcia, lebo je znevýhodnená menšou efektivitou. Trhy sú v stredu a v sobotu. Ale aj v Coope je bio zelenina a 30 centimov k cene ide priamo producentovi, nech je lokálny, alebo africký (banány, kakao), či juhoamerický (káva). Tak majú Frúzi banány po 1.70 eur za kilo, v Coope sú za 3, ale predajú sa. Koncept Max Havelaar je niečo podobné - pár centimov navyše ide priamo producentom kávy. Tých pár centov by sa normálne stratilo v zisku Coopu, lebo najviac sa nabalí posledný obchodník. Ale oni si dajú prácu s tým, aby tie centimy prešli naspäť k roľníkom a u nich to znamená dvojnásobný príjem.

Ako je to všetko možné? Švajčiarsko nie je vo Francúzskej únii a môže si robiť vlastnú poľnohospodársku politiku. Francúzom treba rozbiť ich "spoločnú poľnohospodársku politiku", ktorú vnútili celej EÚ ako nástroj eurokolonializmu. Fico by mal štekať na to, že pol rozpočtu sa rozfláka na nezmyselné subvencie, ktoré sa prežerú. Fico by mal štekať aj na to, že jeho krajina je pri rozdávaní subvencií systematicky znevýhodnená. Fico v Bruseli sklopí uši, stiahne chvost a je dobrý psíček.

14.05.2017 | salamoon

zase ? :)... Svajciari dotuju polnohospodarstvo ovela viac ako Francuzi (najviac na svete), a navyse si regulaciami a clami chrania svoj trh s potravinami, kdezto francuzsky trh ako sucast EU je zliberalizovany...a nas velky neoliberal a volnotrhovy fundamentalista nadava na Francuzov a oslavuje Svajciarov.. :)

14.05.2017 | Roman Kanala

Švajčiari musia dotovať poľnohospodárstvo, lebo dotujú Francúzi a celá Francúzska únia. Ak by FÚ nedotovala, Švajčiari by museli dotovať aj tak, lebo je tam drahá práca a aj hrozno treba oberať ručne. Automatizované plantáže ako v Belgicku a Holandsku tam nie sú, čo je na škodu produktivite. Humanoidní roboti ako v Španielsku tam tiež nie sú, lebo pokuty za prácu načierno sú poriadne mastné.

Podobná situácia je so švajčiarskym vínom. To bude drahé, či je dobré, či zlé. Ale ak nie je dobré, tak sa nepredá a s cenou dolu nemožno ísť, keď to zhodí rentabilitu. Preto sú Švajčiari odsúdení robiť najlepšie vína na svete. Aj ich robia. Ale sú drahé a kúpia to len Švajčiari. Nevadí, trh absorbuje všetku švajčiarsku produkciu a ostane miesto aj na import. Podobne aj so zeleninou, ovocím, obilím, kukuricou, syrom.

14.05.2017 | salamoon

ja som sa pytal, preco ty - velky antisocialista, bojovnik proti vysokym mzdam, dotaciam, trhovym regulaciam -kritizujes Francuzov, a nie Svajciarov ?

14.05.2017 | Roman Kanala

Lebo Švajčiari robia veci správne. Od Francúzov zas nemožno čakať nič dobré. To sú axiómy, ktorými ak sa budete riadiť, nemôžete nič pokaziť.

Ja nebojujem proti vysokým mzdám, vďaka nim jednu mám. Mne sa nepáči, ak vysoká MINIMÁLNA mzda berie šance dunčom, ktorých produktivita nedosahuje minimálnu mzdu a stanú sa nezamestnateľnými. Dotácie a trhové regulácie sú všeobecne zlé, lebo ich robí štát, ale niekedy môžu byť dobré, keď ich robí zodpovedný štát správne a keď korigujú nejakú chybu nedokonalého trhu, ako negatívnu externalitu. Pigouvianská daň môže byť neutrálna, ak sa výťažok prerozdelí obetiam externality, nie keď sa rozpustí v rozpočte, alebo ak ju ukradne Kalibašter.

14.05.2017 | IvanPe

Dovododom je narodna hrdost vediet prezit aj z minima, Fico: https://youtu.be/yJ...

14.05.2017 | Peter Balašov

Porovnáme neporovnateľné. Francúzsko či Švajšiarsko neazažilo násilné združstevňovanie a preto sú tam pomery a možnosti ekologického poľnohosppdárstva úplne iné ako u nás. U nás je množstvo drobných vlastníkov pôdy, ktorí ju už neberú ako ich otcovia alebo dedovia ale len niečo na čom možno dočasne zbohatnúť, podobne ako mnohí privatizéri družstiev. To je jedna stránka veci. Druhá stránka je pestovateľsko technologická, že traktorm sa ekologicky pestovať nedá. A v prípade pestovania zeleniny je aj v našich podmienkach pomocou systému Agrokruh možné začať robiť to čo všetci chceme a potrebujeme. Jesť doma pestovanú kvalitnú a čerstvú zeleninu. Náročný a drahší je prechod z dnešného stavu do toho žiadaného. Pestovanie zeleniny je v systéme Agrokruh tým ľahšie a lacnejšie čím sa to dlhšie robí. Keď sa ponaprávajú hriechy minulosti a lepšie sa naučíme spolupracovať s prírodou tak produkcia bude možno ešte lacnejšia ako v dnešných supermarketoch. Komunitou podporované poľnohospodárstvo tu dáva zmysel. Ak bude mať pestovateľ záruku že predá, keď vypestuje, tak bude takých dosť. A to najhlavnejšie - ak to dlhodobo naozaj myslíme so zdravím vážne, treba jesť zdravú zeleninu a nie CHEM zeleninu a o tú ide. Veľký počet malých fariem s Agrokruhmi s logisticky zabehnutými dodávkami z fariem takúto možnosť ponúka. Politici to neurobia, robia len to čo im prikážu v Bruseli alebo do čoho ich dotlačí silný biznis. Čo je na tom konfúzne ?

14.05.2017 | Roman Kanala

Tak tento diskusný príspevok má hlavu a pätu. Ale článok je ťažko stráviteľný.

Aj bio produkcia sa predá, ak bude dostatočný odbyt. Nízke ceny tomu určite pomôžu. Nízke ceny sa dajú dosiahnuť aj nulovými dopravnými nákladmi, ale hlavne ich treba dosiahnuť produktivitou. Inak sa všetko bude voziť zo Španielska cez celú Európu. V Španielsku robia Afričania len za jedlo a miesto na prespanie a s tým sa nedá konkurovať. Švajčiarsky Coop bojkotuje producentov, ktorí využívajú otrockú prácu. Ale Francúzi s tým nemajú problém, hlavne, že to je lacné.

17.05.2017 | real name

"Pestovanie zeleniny je v systéme Agrokruh tým ľahšie a lacnejšie čím sa to dlhšie robí." má hlavu a pätu?

14.05.2017 | Peter Balašov

V princípe je to strašne jednoduché, komplikujú to ekonomickými dogmami predpojaté pohľady. Najistejšie a pre mnohých aj najpríjemnejšie je dopestovať si zeleninu svojou motykou, rýľom a krhľou. Väčšina to ale buď nemôže alebo nechce. A my máme vymyslenú tú motyku, rýľ, krhľu i všetko ostatné s čím treba robiť na poli na dopestovanie zeleniny, tak že to robí väčšinu samé a lepšie ako ruky. A lacno. A opakovane po poli bez dupania po ňom. Cena za zeleninu je potom nízka. Problém je len v ekonomicko - politicko - spoločenských opatreniach prechodu z dnešného stavu do žiadaného b ktorom budú mať prístup všetci k zdravej a cenovo prístupnej zelenine

14.05.2017 | Roman Kanala

Ja si svoju zeleninu veru pestovať nebudem. To len Gándhí trávil čas tým, že si sám tkal látku na svoje sárí.

Koho produktivita v inej činnosti je dostatočne vysoká, ten nebude pestovať zeleninu, šiť šaty, či robiť iné práce s nízkou pridanou hodnotou. Ak by si každý musel robiť všetko sám, tak by sme boli zhruba tam, kde bola Čína počas kultúrnej revolúcie, alebo kde je Severná Kórea dnes. Socík na druhú a nedostatkové hospodárstvo.

14.05.2017 | salamoon

p. Balasov, poviem to takto...za komunistov sme za 100 metrakov sena dostali od druzstva 10,000 Kcs, ostrihali ovce, boli z vykupu dalsie tisice, stocili med - dalsie tisice extra prijmu, predali cast obilia, zemiakov...kazdy rok...z gazdovskych aktivit, ktore doma clovek (popri zamestnani) robil mal viditelny osoh...

v sucasnoti ste rad, ked si to seno, co kazdy rok musite kosit vobec niekto zadarmo odvezie, aby ste s nim nemali starosti resp. ho mozte rovno spalit...gazdovat na par hektaroch sa vobec neoplati a bez mechanizacie duplom...a vy rozpravate ako nas zahradkarske trocharenie s motykami v tomto ekonom. prostredi latifundistov, nadnarodnych retazcov, dopytom po co najlacnejsich potravinach ma uzivit...co k tomu povedat...

14.05.2017 | Roman Kanala

Asi tak. Práve nárast produktivity je za tým, že jedlo už nie je naším celodenným cieľom, ale samozrejmosťou. Nedávame zaň väčšinu príjmu ako kedysi, ale len malý zlomok. Zbytok ide na iné veci, občas aj blbosti vyvolané civilizáciou, ako dopravu. Ale stále ostane dosť na rozvoj osobnosti a sebarealizáciu.

Čo nikdy predtým v dejinách nebolo - aspoň nie pre väčšinu obyvateľstva. V starom Ríme mali patricijskú demokraciu, kde občania mali chlieb a hry, a otroci pracovali. Dnes pracujeme všetci a máme sa dobre. Viac-menej. So všetkými ifónmi a embéčkami.

14.05.2017 | Peter Balašov

Zelenina, ktorú konzumujeme nie je chutná a polia, kde sa pestujú obiloviny či ostané, najmä pre trh zaujímavé komodiru, nelákajú na pobyt a oddych. A to sa môže zmeniť k lepšiemu.

14.05.2017 | libertarian

Peter Balašov :
"A to sa môže zmeniť k lepšiemu."

- Ak je to fakt také úžasné, povedzte : PREČO ešte tých vašich kruhov nie sú státisíce po celom Slovensku ???
PRECO ? KONKRETNE, nie iba heslá.

Však vy sa ani nesnažite PRESVEDČIŤ a vysvetliť svoju "pravdu" . Píšete heslá, ako na transparentoch za socíku.

Vy ste ako lekár, ktorý pacienta NELIEČI , ale iba vykrikuje : PACIENTA TREBA VYLIEČIŤ, JE TO NUTNÉ. TO JE TERAZ ÚLOHA.

14.05.2017 | Peter Balašov

Najlepší spôsob ako sa pacient vylieči je, keď mu poviete z čoho ochorel a on to prestane robiť. A aj v tomto prípade za najlepšie považujeme aby si to ľudia začali robiť sami, keď to naozaj chcú. Inde to nedostať. Nerobíme z rozširovania systému Agrokruh biznis či politiku, namáme dôvod naliehať. Ukazujeme, že sa to dá, umožníme aby sa s tým oboznámili a radíme tým, ktorí to chcú, ako postupovať. Sme a budeme spokojní, či to pôjde pomaly alebo rýchlo.

14.05.2017 | IvanPe

To nie je pravda, az 70% ochoreni je psachosomatickeho povodu a navyse lekar je odmenovany za choreho, nie zdraveho.

14.05.2017 | Peter Balašov

Správne ! A tie psychosomatické príčiny sa dajú vysvetliť. A ak niekto na to má, a pochopí ako v ňom život funguje, tak sa prestane správať spôsobom, ktorý mu ubližuje. A dokonca môže aj ozdravieť. Fajčenie nezabíja. Zabíja nepoznanie toho ako v nás funguje náš život.

14.05.2017 | IvanPe

Tak to nefunguje.
Ludia sa sami rozhodnu nevediet, sami chcu fajcit, nikto ich k tomu nenuti.
Kolko rokov uz staty vdu kampan proti fajceniu a v kulturne zaostalych karjinach ako Slovensko fajciarov pribuda.
Racionalne rozhodovanie je mytus, a luxus slobodnych.
Takych je na Slovensku minimum.

14.05.2017 | Peter Balašov

Riešenie je v omnoho lepšej kvalite za rovnakú cenu, po tom je a bude stále dopyt. Našou technológiou je to možné. Pri použití správnych metód distribúcie či odbytu, teda fomou Komunitou podporvaného poľnohospodárstva. Môžme malú časť nášho poľnohospodárstva vzkriesiť do stavu dlhodobo a pre všetkých zúčastnených prospešného. To je teraz úloha. Vývoj samotného systému by v dnešných aj minulých dobách stál sumy, ktoré by sa dopredu nenašli, ale 80% vývojovej práce je za nami. Už sa tovria podrobné technologické postupy pre každý druh zeleniny, vykonávame certifikáciu strojov, čím budú splnené všetky podmienky pre profesionálne rozširovanie systému. Musí byť na to súhlas EU ? Musia na to byť dotácie ? nemusia, možno postupovať aj bez nich, najskôr ako jednotliví rozumní ľudia, ktorí priložia ruku k dielu. Toho čo je nie dobré je veľa. Ak sa chytíme konkrétnych krokov na zlepšenie bude to viac ako smútenie nad zlým stavom

14.05.2017 | IvanPe

Ja tomu stale nerozumiem:
Zakupenie agrokruhu ste niekde uviesli ze stoji cca 20.000€.
Priemerny plat Slovaka je cca 800€.
Ak chcem prezit musim pracovat, niekedy aj 10hodin denne.
Kde je ta nizka cena za zeleninu?
Kolko zeleniny musim vypestovat aby som mal aspon ten priemerny prijem, a kedy?
Preco su robotizovane traktory (na elektriku) neekologicke riesenie?
Ako zmenite navyk doma nevarit kvoli nedostatku casu na spracovanie cerstvej zeleniny?
Kde je ta lacna poda pod agrokruh ktoru mozem zacat zajtra obrabat, dostupna zaujemcom?
Ako zabezpecite prirodne hnojivo?
Zdrave potraviny su drahsie a teda luxus, casovy alebo penazny. Atd.

14.05.2017 | libertarian

citát z Trendu :

Na poliach sa nám pracovať nechce. Našu pôdu musia obhospodáriť cudzinci
BRATISLAVA - Je všeobecne známe, že v agrosektore je veľký problém s pracovnou silou. Odvetvie je prestarnuté, chýbajú mladí pracovníci, chýbajú aj sezónni brigádnici. Stáva sa preto, že slovenskí poľnohospodári využívajú na prácu na poliach či v sadoch aj cudzincov. Uviedla to hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

14.05.2017 | Peter Balašov

Zvyšovanie kvality života sa prejavuje aj v tom, že ľuďom nestačí práca hocijaká ale hľadajú takú ktorá je aspoň trochu aj príjemná či zábavná. Prečo mnoho ľudí, ( nehovorím, že všetci ), keď môžu tak sa v dôchodku prplú v zemi na záhrade ? Lebo sú tam na chvíľu ekologickí farmári. Keď s tým raz niekto začne, privonia k takejto tvorivej činnosti ( Jeden náš fanda z Oklahomy to vyjadril tak, že "organic farming is sort of art" ) tak sa mu to zapáči. A takýchto "pracovných miest" si prechodom na ekologickú produkciu zeleniny môžme na Slovensku vytvoriť desať, možno 15 tisíc. Príroda vo svojom prirodzenom prejave nenudí, je tam spústa možností na príjemné podnety. Tie kruhy sa po čase premenia na vždy nejak inak voňavé veľké mandaly, Na takejto jednej farme sa staráte o 50 druhov kultúrnych rastlín. Je tam treba pracovať ale netreba tam drieť ako mulica. Prvý prototyp účelnej a krásnej farmy tvoríme už pomaly 15 rokov. Nie je stále ešte hotový, pretože je to ako automobilové preteky, v ktorých počas jazdy treba auto tuningovať alebo dostihy v ktorých sa počas jazdy prikrmuje. Mám ale takú skúsenosť, že potom ako ľudia navštívia našu farmu, sa im myšlienka pestovania so systémom Agrokruh páči vždy trochu viac ako po vysvetlení pri káve. Čím viac sa mi páči myšlienka aby sme si to spravili na Slovensku my sami, ľudia. Bez dotácií, z ktorých je len korupcia, bez politikov a len s pospájaním úsilí rozumných ľudí. Je strašne veľa tém, na ktorých by sme sa nedohodli ale pohádali. Dajme ich všetky pri vytváraní novej farmy bokom okrem tej že chceme aby mal na Slovensku každý chutnú, zdravú a relatívne lacnú zeleninu z nejakej "svojej" farmy. Už dnes je to tak, že snaha o otváranie novej farmy nie je prísľub na nový biznis pre tvorcu Agrokruhu Šlinského, ale dôkaz o tom, že by sa to dalo, začať meniť svet odspodu.

14.05.2017 | IvanPe

Ale fanda z Oklahomy to ma ako hoby a protiklad "biologickeho odpadu", ktore v USA musia stravovat ako jedlo a navyse to nema na "zarobok".
Suhlasim, ze jednoduchost prace na "vlastnom" policku by mohla byt motivom ako naucit hospodarit niektorych nasich spoluobcanov, ktorym staci k hlavnej obzive nebyt prichyteni pri zlodejine (a tym nemam na mysli iba osady ale i "vlstne hlavy", ci "moji ludia"). Prebytky by potom mohli ponukat na trhoch ako bio zeleninu. Ale to znemoznuje zakon o prijmoch (prilezitostny prijem musi byt zmluvy a max do 500€), odvody a danovy system a dalej povinnost trzby registrovat registracnou pokladnicou prepojenou na financnu spravu, zakony socialnej poistovne o zamedzeni ciernej prace (vsetci by museli platit odvody aj mimo sezony), zakon o bezpecnosti prace (zdravotne hliadky), .... a nakoniec by to nemohli odoberat ani restauracie (pretoze by museli mat preukazanu hygienu a hlavne by sa museli hned spotrebovat).
Pan Balasov, co vlastne chcete? Zmenit rezim? Statne zriadenie?

14.05.2017 | Peter Balašov

Farmy s agrokruhmi majú len jeden nedostatok a to že je ich zatiaľ málo. Spotrebitelia budú tí, ktorí budú chcieť viac takých fariem. Málo ich je preto že pri každom výrobku je výroba prvého kusu, prototypu aj omnoho drahšia aj omnoho pomalšia, ako keď je to v seriovej výrobe. A my vlastne spúšťame činnosť farmy s prototypom. Ani prvé prototypy aút neboli také ako Ford T2. Na všetky zásadné technické, ekonomické i pestovateľské otázky už odpoveď poznáme i keď je ešte mnoho takých otázok, ktoré bude do detailu treba riešiť. Pre nás sú teraz žiadaní takí spotrebitelia, ktorí chcú (dokonalú) biokvalitu za normálne ceny a za to sú ochotní spolupracovať v komunite spotrebiteľov.

14.05.2017 | Peter Balašov

Cieľom je aby všetci na Slovensku jedli dobrú zeleninu za dobré ceny, vypestovanú doma. Rozumný a reálny cieľ.

14.05.2017 | IvanPe

A preco si myslite ze kazdy! neje dobru zeleninu a ovocie?

14.05.2017 | Peter Balašov

Neraz som ochutnal jednu i druhú.

14.05.2017 | Peter Balašov

V zelenine ktorú konzumujeme zo supermarketov nie je zdraviu škodlivá hladina zostatkov agrochemikálií, ktoré boli používané v procese pestovania. Máme na to spoľahlivé inštitúcie, ktoré na to dohliadajú, aby to tak bolo. Pri pestovaní zeleniny, ktorú pestujeme s Agrokruhom sa žiadne agrochemikálie nepoužívajú, tak ju netreba kontrolovať na obsah zbytkových agrochemikálií. Systém Agrokruh je pre tých, ktorí chcú konzumovať práve takto pestovanú zeleninu.

Peter Balašov

Peter Balašov
  • Počet článkov: 25
  • Priemerná čítanosť: 1148
  • Priemerná diskutovanosť: 9
  • RSS blogu

O blogu

Podporovateľ systému AgroKruh.