Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

BLOG Peter Balašov

Ekologické poľnohospodárstvo je a zostane čierna ovca voľného trhu.

14.05.2017 | Peter Balašov

Budeme si musieť vybrať. Zdravé globálne trhy alebo zdravie pre polia a ľudí.

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • 29

Kde som začal podporovať vývoj systému Agrokruh na nízkonákladové ekologické pestovanie zeleniny bolo to najmä z dobrého pocitu tvorby niečoho pre život prospešného. Bolo zvláštne, že všetci okolo mi úprimne radili rovnako. Nie len odborníci ale aj blízki a priatelia mi úprimne radili, že v trhovom prostredí sa každý stará sám o seba a teda aj ekologický pestovateľ nízkonákladovej zeleniny sa má sám na trhu postarať o odbyt svojej produkcie a keď potrebuje novú metódu, tak aj o jej vývoj. A že na starostlivosť o životné prostredie tu máme ministerstvo. Keď sme už boli viacerí a mohli sme už o našom spoločnom zámere, nie len rozprávať ale ho aj ukazovať a dať ochutnať a hľadali sme možnosti jeho rozširovania, tak sme pochopili, že nejasnou a príliš dlhodobou vyhliadkou na zisk sme sa sami vylúčili z možnosti získať podporu na rozširovanie, i keď bolo a je zrejmé že od určitého rozsahu bude celý systém nie len ekonomicky samonosný ale aj v potrebnom rozsahu výnosný. Keď sme prezentovali náš zámer na sartapšou, tak startapoví odborníci nemali inú možnosť ako uprednostniť inovátorov poľnohospodárstva, ktorí zložitú pôdu nahradili jednoduchým vodným roztokom a startap získalo jednoduché ovládanie presného a včasného dávkovania chémie z ajpedu pri pestovaní zeleniny v hydropónii. Malo to ekonomické výhody, bolo to ľahšie spočítateľné a spočítané. A ziskové aj v jednom skleníku. 

Ekonomické problémy vždy boli a stále sú v systéme Agrokruh rovnako dôležité ako technické a pestovateľské problémy už len preto, že sme si všetko museli hradiť z vlastného vrecka, do ktorého bolo vždy hlboko. Bola to len naša neschopnosť zbaviť sa starostlivosti o pestovateľa a o kvalitu pôdy, ktorou sme sa vylúčili z prirodzeného podnikateľského prostredia.V prirodzenom trhovom prostredí je prirodzené a niekedy dokonca žiadúce odchádzať za inou prácou a zákazník, ktorý platí tam má byť pánom a nemožno ho zaťažovať úlohami. Pre možnosť vytvorenia trvalosti pracovného miesta pre ekologického pestovateľa sme sa museli poohliadnuť po neprirodzenom, umelom prostredí komunitou podporovaného poľnohospodárstva, kde si ľudia neprirodzene navzájom pomáhajú aby získali niečo čo im prirodzené trhové prostredie nedokáže ponúknuť. Starostlivosť o pôdu vyžaduje kontinuitu nie jedného roka, ale desaťročí a preto je to trhovo neprirodzené, celoživotné, viacgeneračne sa nemeniace pracovné miesto a poskytnúť ho môžu pestovateľovi len trhovo neprirodzene sa správajúci spotrebitelia, ochotní, trhovo neprirodzene dávať zálohu na úrodu, a dokonca aj bezúročne požičať na technológiu, ktorá sa im vráti v lacnejšej zelenine. Títo spotrebitelia sa naviac trhovo neprirodzne správajú aj tým, že sú ochotní jesť vždy to, čo dorastá na poli namiesto trhovo prirodzenej konzumácie jahôd v januári. Aj starostlivosť o kvalitu pôdy sme trhovo neprirodzne preniesli z ministerstva na pestovateľa a spotrebiteľa.

Aj na úrovni EU už pochopili, že hromadná ekologická produkcia pre globálny trh je opekaná zmrzlina. Problém nemožno riešiť tým, čo ho vytvorilo. Na pestovateľskej ploche má byť pestrosť porovnateľná s prírodou a to sa s traktorom nedá a rukami to už nikto robiť nebude. Systémom Agrokruh sa to dá, ale musí to byť aj ekonomicky stabilné, mať možnosť rozširovať sa postupne a dostávať sa k spotrebiteľovi čerstvé, podľa možnosti priamo z poľa a na to je potrebná priama väzba spotrebiteľa a pestovateľa. A vylepší to aj viac ako potrebnú užšiu väzbu ľudí a přírody.

Táto naša úchylka, pri ktorej sa na úkor zdravého podnikateľského prostredia s globálnym trhom uprednostňuje zdravie prírody a jednotlivca sa začína šíriť a objavuje sa stále viac nie len spotrebiteľov ochotných podstúpiť príkorie podpory svojho pestovateľa, ale aj pestovateľov zamýšľajúcich začať žiť a pracovať v takomto trhovo neprirodzenom prostredí, kde je okolo nich furt len to isté. Zdravé a voňavé pole s množstvom stále sa meniacich rastlín. Bolo by férové, aby sa štát ani neskôr nemiešal do vzťahov, ktoré si spotrebitelia a pestovateľ vytvoria a nežiadal odtiaľ svoju DPH alebo dokonca, ako sa to už stalo v Rusku, strpel aj vytvorenie lokálnej kryptomeny na vysporadúvanie si vzájemných záväzkov medzi farmou a spotrebiteľmi.

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • 29

Peter Balašov

Peter Balašov
  • Počet článkov: 25
  • Priemerná čítanosť: 1148
  • Priemerná diskutovanosť: 9
  • RSS blogu

O blogu

Podporovateľ systému AgroKruh.

Peter Balašov

Peter Balašov
  • Počet článkov: 25
  • Priemerná čítanosť: 1148
  • Priemerná diskutovanosť: 9
  • RSS blogu

O blogu

Podporovateľ systému AgroKruh.

Kalendár sa načítava...