Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

BLOG Jozef Hlaváč

Aký ste typ šéfa?

18.04.2012 | Jozef Hlaváč.

Krátky test na zistenie, kto je u vás pánom; vy alebo vaše ego.

  • Tlačiť
  • 9

Situácia

Pozvali ste svoju novú kolegyňu na obed. Reštaurácia je príjemná a stôl decentne umiestnený. Problém je, že ryba, ktorú ste si objednali je nedopečená. Ktoré z nasledujúcich riešení sa vám pozdáva najviac?

.

Riešenie A

Ryba je nedopečená, ale jesť sa dá. Rozprávanie vašej kolegyne o stáži na Filipínach znie zaujímavo a zdá sa, že si budete rozumieť. Nemá význam kaziť si príjemné posedenie, keď o chvíľu sa zase musíte vrátiť do kancelárie. Pokojne rybu zjete, zaplatíte a vrátite sa do práce ani na chvíľu neprerušiac rozprávanie dámy.

Riešenie B

Prerušíte kolegyňu s tým, že si potrebujete niečo ujasniť s personálom. Kývnete na čašníka a keď príde, decentne mu vysvetlíte, že ryba je nedopečená a že chcete okamžitú výmenu. Po jeho odchode objasníte zvedavej kolegyni, čo sa vlastne stalo. Uistíte ju, že sa nič mimoriadne nedeje, a vďaka vám to bude v poriadku.

Prezentujete niekoľko dobre skoncipovaných stanovísk o tom, že sa v pečených rybách vyznáte, a že napriek príjemnému personálu to nemôžete nechať len tak. Je vám ľúto, že jedlo vašej kolegyne chladne, avšak oceňujete, že na vás čaká, kým nedonesú to vaše. Do kancelárie sa vraciate s dobrým pocitom, že ste veci nenechali len tak, a že ryba, ktorú ste nakoniec mali, bola upečená správne.

Riešenie C

Usmejete sa. Presne toto ste chceli. Teraz vaša nová kolegyňa pochopí, s kým má do činenia. S medovým úsmevom ju požiadate o chvíľu strpenia, kým si niečo nevysvetlíte s personálom. Je čas na drezúru. Čašník, ktorý vám rybu priniesol, nie je pre vás partnerom, dostáva však mission impossible do 30 sekúnd k vám dopraviť majiteľa reštaurácie. Na vašej tvári je stále nežný úsmev, i keď vaša kolegyňa je od strachu zelená.

Napriek tomu, že majiteľ reštaurácie prichádza po kolenách, vás to neoblomí. Musí ochutnať rybu zo všetkých jej častí, a presne určiť, ktorá je tá nedopečená. Nakoniec všetko dobre dopadne. S výrazom panovníka, ktorý udeľuje milosť odsúdenému, prijmete v poradí 27. ospravedlnenie, novú rybu i grátis kupón na  50% zľavu pri ďalšej návšteve. Výborne si na nej pochutíte a odvediete stále ešte mĺkvu kolegyňu späť do kancelárie.

.

Hodnotenie

A.  Vaše ego je príjemným spoločníkom vás, vašich priateľov i kolegov. Nie je problém v jeho prítomnosti prezentovať cudzie myšlienky i nápady. V tíme, ktorý vediete môže byt príjemná a uvoľnená atmosféra. Ľudia sa s vami neboja riskovať. Vedia, že aj keď robia chyby, stále ich môžu napraviť.

B. Vaše ego má rado poriadok a myslí si, že pravé ono je jeho garantom. Neváha prevziať iniciatívu, keď veci nie sú podľa vášho gusta a dať ich na pravú mieru. Členovia vášho tímu majú priestor pre nápady, len ak sú v jeho jasne definovanom rámci. Niektorí z nich možno nemajú pocit veľkej slobody, možno sa však cítia bezpečne.

C. Ste predstaviteľom šéfa “One man organization”. Ľuďom okolo vás dávate obrovskú výhodu; nemusia rozmýšľať. Ak pochopia, že jedine vy viete všetko, nebudú sa unúvať realizáciou vlastných nápadov. Uznávate, že ľudia majú právo robiť chyby, musia však za to trpieť. Tím alebo organizácia, ktorú vediete, napreduje vpred rázne a rýchlo. Nebezpečenstvom môžu byt projekty typu Titanic.

 

  • Tlačiť
  • 9

Jozef Hlaváč

Jozef Hlaváč
  • Počet článkov: 7
  • Priemerná čítanosť: 3030
  • Priemerná diskutovanosť: 9
  • RSS blogu

O blogu

Po 18 rokoch práce a života v zahraničí sa vraciam späť na Slovensko. V pozíciách General manager alebo Market specialist som pracoval v podstate na všetkých kontinentoch sveta; najdlhšie v Holandsku a Južnej Kórey. V rámci práce pre Heineken Export v Amsterdame som viedol lokálne tímy v Dubaji, Libanone, Izraeli, Nigérii, Južnej Afrike, Arube, Filipínach a Réunione. Neskôr som založil prvú pobočku Heinekenu v Južnej Kórey a bol jej prvým riaditeľom.
Slovensko je krásna krajina, kde nielen ja, ale aj mnohí iní, ktorí chvíľu vandrovali, chceme žiť.

Jozef Hlaváč

Jozef Hlaváč
  • Počet článkov: 7
  • Priemerná čítanosť: 3030
  • Priemerná diskutovanosť: 9
  • RSS blogu

O blogu

Po 18 rokoch práce a života v zahraničí sa vraciam späť na Slovensko. V pozíciách General manager alebo Market specialist som pracoval v podstate na všetkých kontinentoch sveta; najdlhšie v Holandsku a Južnej Kórey. V rámci práce pre Heineken Export v Amsterdame som viedol lokálne tímy v Dubaji, Libanone, Izraeli, Nigérii, Južnej Afrike, Arube, Filipínach a Réunione. Neskôr som založil prvú pobočku Heinekenu v Južnej Kórey a bol jej prvým riaditeľom.
Slovensko je krásna krajina, kde nielen ja, ale aj mnohí iní, ktorí chvíľu vandrovali, chceme žiť.

Kalendár sa načítava...
Jozef Hlaváč