Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

BLOG Jozef Hajko

Potenciál montážnych liniek sa vyčerpal

21.01.2018 | Jozef Hajko

Hroziace nebezpečenstvo budúceho negatívneho vývoja paradoxne odhaľuje súčasná ekonomická prosperita.

  • Tlačiť
  • 7

Zavoláme k sebe hosťa. Ponúkneme mu výnimočný obed, lebo veď pozývajú aj iní. Keď sa naje a privolí splniť naše priania, vystavíme mu účet za jedlo. Ako zareaguje? Zaplatí, ale povie si, že druhý raz sa nedá nachytať. Alebo bez zaplatenia buchne dvermi a pripomenie sa iným hostiteľom.

Takáto politika hostiteľa môže viesť k okamžitým výsledkom, ale dlhodobo je zničujúca. Ohrdených hostí bude pribúdať a nových ubúdať. Napokon prídu len takí, čo si do budúcej kalkulácie zahrnú aj nebezpečenstvo, že nedôveryhodný hostiteľ im bude po obede mávať pred nosom účtom.

Niekedy mi pripomína prístup vlády k investorom konanie takéhoto hostiteľa. V pozvánke na obed bývajú investičné stimuly, vybudovanie napojenia na dopravnú infraštruktúru či zvýhodnenie oproti ostatným firmám. Vo vystavenom účte je slabo fungujúce súdnictvo, nedostatok kvalifikovaných pracovníkov či zväzujúci Zákonník práce.

Investor sa naobeduje. Zvýhodnene vystavia závod, využije daňové prázdniny a možno ešte nejaký čas ostane, lebo sa mu to stále oplatí. Alebo buchne dvermi a poberie sa hľadať iného hostiteľa.

Ukazuje sa, že takéto nebezpečné scenáre sa na Slovensku skutočne začali objavovať. Už tu bolo viacero firiem, ktoré napokon ostali len preto, že vláda ich pozvala aj na večeru. Ponúkla im nové daňové prázdniny, lacnejšiu elektrinu či finančnú injekciu za nevyhodenie zamestnancov.

Pokojne však hrozí, že nebude stačiť ani to, a oni predsa odídu. Už ich nezadrží dodatočný dezert a kávička s rumom, jednoducho si spočítajú, že inde dostanú viac. Ťažko im vyčítať, že takto kalkulujú, veď podnikanie je činnosť, kde sa na konci počíta zisk.

Punc hostiteľa, ktorým je v tomto prípade celé Slovensko, je rozkolísaný. Už desaťročia všeobecne láka na lacnú a kvalifikovanú pracovnú silu. Posledné roky sa ukazuje, že výhody sa vyčerpávajú.

Pracovná sila na Slovensku prestáva byť lacná, dvíha ju všeobecný rast hospodárstva, ale aj administratívne zásahy, ako sú napríklad strmo rastúca predpísaná minimálna mzda či dvíhanie príplatkov za víkendovú prácu. Prestáva byť dostatočne kvalifikovaná, lebo ako počujeme už pár rokov, firmám niektoré profesie jednoducho chýbajú.

Áno, dalo sa očakávať, že cena práce bude rásť, ale málo sa urobilo pre to, aby drahšia práca bola pre investorov príťažlivá. Slovenská republika sa ani po štvrťstoročí existencie nedokáže ráznejšie odpútať od naviazanosti na jednoduchšie výroby, neraz pripomínajúce montážne pásy. Pri nich stojí ekonomická efektívnosť na lacnej a menej kvalifikovanej pracovnej sile.

Rozličné koncepcie zamerané na sofistikovanie výroby, budovanie znalostnej ekonomiky ostali iba na papieri. Namiesto toho sa stavali nové výrobné haly s pásovou výrobou. Hostiteľ ponúkal stále honosnejšie obedy. To sa však nedá donekonečna. Najmä ak sa zanedbáva riešenie iných problémov.

Na ilustráciu stačí len jeden, ktorý súvisí s úsilím vlády umelo dvíhať príjmy zamestnancov cez administratívne zvyšovanie minimálnej mzdy či odmien za víkendovú prácu.

Slovensko dlhodobo patrí medzi štáty s najvyšším odvodovým zaťažením v OECD. Nič sa stým nerobí celé desaťročia. Zvyčajne bolo počuť argumenty, že treba napĺňať kasu Sociálnej poisťovne, aby mala z čoho platiť dôchodky a dávky. Na začiatku tisícročia sa rozbehla reforma, ktorá už dnes mohla prinášať plody, ak by sa nezabrzdila. Vykonalo sa málo a odvody ostali v rovnakej výške.

Teraz nás to dobieha, lebo s rastúcimi mzdami či príplatkami rastú proporcionálne aj odvody. Pre vysoké sadzby odvodov rýchlo stúpajú mzdové výdavky pre zamestnávateľov. A pokladnica Sociálnej poisťovne je stále bezodná. Každý experiment vlády administratívne  tlačiaci mzdy nahor núti vládu, aby pozvánky investorov na stolovanie boli viac a viac veľkorysé.

Samozrejme, ekonomika štátu nestojí len na veľkých zahraničných investoroch. Sú tu ďalší, menší, domáci. No výberový prístup vlády k podnikateľom spôsobil, že ak niektorí získavajú výhody, ostatní naopak. Obed treba z niečoho navariť.

Vláda zanedbáva skvalitňovanie podnikateľského prostredia, ktoré by bolo vľúdne voči všetkým. Ak by v tejto oblasti vykonala významnejší pokrok, nemusela by sa strachovať, ako zabezpečiť udržateľný rozvoj. Sofistikované výroby by si na Slovensku našli väčší priestor bez toho, aby prichádzali pozvánky na honosné obedy. Šikovných ľudí je dosť, len potrebujú vhodné prostredie na uplatnenie.

  • Tlačiť
  • 7

Jozef Hajko

Jozef Hajko
  • Počet článkov: 21
  • Priemerná čítanosť: 2541
  • Priemerná diskutovanosť: 11
  • RSS blogu

O blogu

Pôsobí ako analytik a publicista. V minulosti hlavne novinár a poradca poslancov Národnej rady SR. Jeden zo zakladateľov Podnikateľskej aliancie Slovenska, jej prvý riaditeľ a v súčasnosti člen jej vedenia. Autor viacerých kníh a štúdií so zameraním na ekonomiku, spoločenské témy a históriu Slovenska.

Jozef Hajko

Jozef Hajko
  • Počet článkov: 21
  • Priemerná čítanosť: 2541
  • Priemerná diskutovanosť: 11
  • RSS blogu

O blogu

Pôsobí ako analytik a publicista. V minulosti hlavne novinár a poradca poslancov Národnej rady SR. Jeden zo zakladateľov Podnikateľskej aliancie Slovenska, jej prvý riaditeľ a v súčasnosti člen jej vedenia. Autor viacerých kníh a štúdií so zameraním na ekonomiku, spoločenské témy a históriu Slovenska.

Kalendár sa načítava...